Wodorowęglany są solami nietrwałymi. Pod wpływem podwyższonej temperatury rozkładają się na dwutlenek węgla, wodę oraz amoniak (w przypadku
Wodorowęglany to wodorosole, które są solami nietrwałymi . Pod wpływem podwyższonej temperatury rozkładają się na dwutlenek węgla, wodę oraz amoniak (w przypadku wodorowęglanu amonu) lub sól zwykłą (w przypadku pozostałych wodorowęglanów). Z uwagi na nietrwałość wodorowęglanów, wykorzystuje się je jako środki spulchniające. Na przykład do pieczenia ciasta.
Z wodorowęglanami związane jest także pojęcie “twardość wody”.
Twardość wody to cecha wody, która jest funkcją stężenia kationów wapnia i magnezu, a czasem również żelaza i manganu. Sumę stężeń jonów Ca2+, Mg2+, Fe2+ i Mn2+ określa się jako twardość całkowitą lub ogólną. Składają się na nią:
Powiadom mnie o nowych komentarzach
Zaloguj się
Zaloguj się, aby komentować
12 komentarzy
oceniany