Nietrwałość termiczna wodorowęglanów

Wodorowęglany są solami nietrwałymi. Pod wpływem podwyższonej temperatury rozkładają się na dwutlenek węgla, wodę oraz amoniak (w przypadku

Wodorowęglany to wodorosole, które są solami nietrwałymi . Pod wpływem podwyższonej temperatury rozkładają się na dwutlenek węgla, wodę oraz amoniak (w przypadku wodorowęglanu amonu) lub sól zwykłą (w przypadku pozostałych wodorowęglanów). Z uwagi na nietrwałość wodorowęglanów, wykorzystuje się je jako środki spulchniające. Na przykład do pieczenia ciasta.

Z wodorowęglanami związane jest także pojęcie “twardość wody”.

Twardość wody to cecha wody, która jest funkcją stężenia kationów wapnia i magnezu, a czasem również żelaza i manganu. Sumę stężeń jonów Ca2+, Mg2+, Fe2+ i Mn2+ określa się jako twardość całkowitą lub ogólną. Składają się na nią:

  • twardość węglanowa (przemijająca, nietrwała) – generowana przez sole kwaśne kwasu węglowego – wodorowęglany
  • twardość niewęglanowa (trwała) – generowana przez sole innych kwasów, głównie chlorki, ale też siarczany, azotany i inne.
Powiadom mnie o nowych komentarzach
Powiadom o
12 komentarzy
oceniany
najnowszy najstarszy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Scroll to Top
Przewiń do góry