Modyfikacja doświadczenia w celu zwiększenia ilości otrzymywanego alkoholu - 2015 czerwiec - drugi termin

Zaloguj się, aby zapamiętać ukończone przez Ciebie zadania

Do kolby kulistej wprowadzono 2 mole pewnego ciekłego estru R1COOR2, 2 mole wody i 1 mol bezwodnego ciekłego kwasu karboksylowego R1COOH. Naczynie zamknięto korkiem z osadzoną chłodnicą zwrotną i ogrzewano do temperatury T wyższej od temperatury panującej w laboratorium. W kolbie zachodził proces opisany równaniem:

R1COOR2 (c) + H2O (c) ⇔ R1COOH (c) + R2OH (c)

Reakcję przerwano, kiedy w kolbie ustalił się stan równowagi dynamicznej. W warunkach doświadczenia stężeniowa stała równowagi hydrolizy estru R1COOR2 jest równa 1,0.

Poniżej wymieniono cztery modyfikacje opisanego doświadczenia.

  1. Wprowadzenie do kolby dwóch moli zamiast jednego mola kwasu karboksylowego R1COOH.
  2. Wprowadzenie do kolby trzech moli zamiast dwóch moli wody.
  3. Wprowadzenie do kolby jednego mola zamiast dwóch moli estru R1COOR2.
  4. Wprowadzenie do kolby stężonej zasady sodowej.

Spośród wymienionych modyfikacji doświadczenia wybierz te, które spowodują zwiększenie ilości otrzymywanego alkoholu R2OH w wyniku opisanej hydrolizy estru. Napisz numery,którymi je oznaczono.
……………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Załóż bezpłatne konto, aby uzyskać dostęp do rozwiązania.

Powiadom mnie o nowych komentarzach
Powiadom o
2 komentarzy
oceniany
najnowszy najstarszy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
toja_ok

Witam. Dlaczego II i IV, a nie II i III?://

Agnieszka Wojciechowska

Wprowadzenie do kolby jednego mola zamiast dwóch moli estru R1COOR2 spowoduje powstanie mniejszej ilości alkoholu. Można przyjąć przy 100% wydajności reakcji, że z każdego jednego mola estru w wyniku hydrolizy powstaje dokładnie jeden mol alkoholu. Zatem im mniej estru wprowadzimy do kolby, tym mniej alkoholu uzyskamy w wyniku hydrolizy.

Przewiń do góry