Właściwości lodu – struktura, gęstość, wiązania

Zaloguj się, aby zapamiętać ukończone przez Ciebie zadania

Poniżej przedstawiono model struktury wody w stanie stałym.

Uzupełnij zdania opisujące budowę i właściwości lodu. Podkreśl właściwe określeniespośród  wymienionych w każdym nawiasie.
W wodzie w stanie stałym, czyli w lodzie, każda cząsteczka wody związana jest wiązaniami (kowalencyjnymi / kowalencyjnymi spolaryzowanymi / wodorowymi / jonowymi) z czterema innymi cząsteczkami wody leżącymi w narożach czworościanu foremnego. Tworzy się w ten sposób luźna sieć cząsteczkowa o strukturze (diagonalnej / trygonalnej / tetraedrycznej), która pęka, gdy lód się topi, choć pozostają po niej skupiska zawierające 30...

Zaloguj się, aby uzyskać dostęp do tego i wielu innych zadań z rozwiązaniami!

Zobacz inne zadania przykładowe w naszej bazie zadań

Zaloguj się, aby uzyskać dostęp do rozwiązania.

Powiadom mnie o nowych komentarzach
Powiadom o
2 komentarzy
oceniany
najnowszy najstarszy
Inline Feedbacks
View all comments
Milena

Dlaczego woda o temperaturze zamarzania ma gęstość większą od wody?

Agnieszka Wojciechowska

Chodzi o to, że gdy podgrzewamy jakąś substancję to zwiększa się jej objętość. Natomiast gdy substancję chłodzimy, to jej objętość się zmniejsza. Masa oczywiście się nie zmienia. Uwzględniając fakt, iż gęstość to masa przez objętość można zauważyć, że gęstość jest tym większa im niższa temperatura. Ponadto cząsteczki wody w stanie ciekłym są rozmieszczone chaotycznie, a to oznacza, że zajmują mniej miejsca w przestrzeni. Jest to związanie z wykorzystaniem przestrzeni międzycząsteczkowych – cząsteczki „wchodzą jedna w drugą” tak jak mak w przestrzenie w szklance wypełnionej dajmy na to grochem. Natomiast cząsteczki wody w stałym stanie skupienia są bardziej uporządkowane i tworzą… Czytaj więcej »

Przewiń do góry