Kwasy

Lekcja
Materiały dodatkowe

Jaki smak ma cytryna? Kwaśny! Jest to zasługą zawartych w niej kwasów.

Dawniej kwasami nazywano związki, które mają właśnie kwaśny smak. Jednak od tego czasu nauka poszła na przód i o kwasach wiemy już o wiele więcej.

Kwasy kojarzymy z substancjami niebezpiecznymi, które mogą np. poparzyć skórę. Jednocześnie w napojach typu coca-cola, soku żołądkowym, a nawet w owocowych sokach znajdziemy związki będące kwasami.

Jednak kwas kwasowi nie równy. Każdy z nich ma inne właściwości, a co za tym idzie możemy go wykorzystać w różny sposób.

Kwas solny znajduje się w naszym żołądku, aby aktywować enzymy trawiące białka. Kwas ortofosforowy zawarty w coca-coli ma za zadanie utrzymywać prawidłową kwasowość napoju, natomiast kwas siarkowy (VI) jest kwasem żrącym, który może poparzyć skórę. Jest wykorzystywany między innymi jako odczynnik w laboratorium chemicznym.

Z tej lekcji dowiesz się:

  • Jak są zbudowane kwasy
  • Które z nich są kwasami tlenowymi, a które beztlenowymi
  • Jakimi metodami otrzymujemy kwasy
  • Co oznacza moc kwasu oraz które kwasy są mocne, a które słabe
  • Dlaczego wzory niektórych kwasów istnieją tylko na papierze 🙂
  • Mnóstwo ciekawostek o zastosowaniu i właściwościach wybranych kwasów

Dobrej zabawy!

Być może spotkałeś się z opinią, że podczas jedzenia nie powinno się niczego pić, ponieważ rozcieńczamy sok żołądkowy, co ogranicza efektywne trawienie. Ile w tym prawdy? Dowiesz się z poniższego filmu :)

 

Hamburger w kwasie solnym? Zobacz co się wydarzy! W prawym dolnym rogu okna tego filmu możesz włączyć polskie napisy.

 

Dlaczego kwas fosforowy (V) zawarty w coca-coli niszczy nasze szkliwo? Dowiesz się z tego filmu :

 

A tutaj jest film o roztworze PIRANIA :)

Zaloguj się, aby skomentować
  Powiadom mnie o nowych komentarzach  
Powiadom o
Przewiń do góry