
Jaki smak ma cytryna? Kwaśny! Jest to zasługą zawartych w niej kwasów.
Dawniej kwasami nazywano związki, które mają właśnie kwaśny smak. Jednak od tego czasu nauka poszła na przód i o kwasach wiemy już o wiele więcej.
Kwasy kojarzymy z substancjami niebezpiecznymi, które mogą np. poparzyć skórę. Jednocześnie w napojach typu coca-cola, soku żołądkowym, a nawet w owocowych sokach znajdziemy związki będące kwasami.
Jednak kwas kwasowi nie równy. Każdy z nich ma inne właściwości, a co za tym idzie możemy go wykorzystać w różny sposób.
Kwas solny znajduje się w naszym żołądku, aby aktywować enzymy trawiące białka. Kwas ortofosforowy zawarty w coca-coli ma za zadanie utrzymywać prawidłową kwasowość napoju, natomiast kwas siarkowy (VI) jest kwasem żrącym, który może poparzyć skórę. Jest wykorzystywany między innymi jako odczynnik w laboratorium chemicznym.
Z tej lekcji dowiesz się:
- Jak są zbudowane kwasy
- Które z nich są kwasami tlenowymi, a które beztlenowymi
- Jakimi metodami otrzymujemy kwasy
- Co oznacza moc kwasu oraz które kwasy są mocne, a które słabe
- Dlaczego wzory niektórych kwasów istnieją tylko na papierze 🙂
- Mnóstwo ciekawostek o zastosowaniu i właściwościach wybranych kwasów
Dobrej zabawy!
Być może spotkałeś się z opinią, że podczas jedzenia nie powinno się niczego pić, ponieważ rozcieńczamy sok żołądkowy, co ogranicza efektywne trawienie. Ile w tym prawdy? Dowiesz się z poniższego filmu :)
Hamburger w kwasie solnym? Zobacz co się wydarzy! W prawym dolnym rogu okna tego filmu możesz włączyć polskie napisy.
Dlaczego kwas fosforowy (V) zawarty w coca-coli niszczy nasze szkliwo? Dowiesz się z tego filmu :
A tutaj jest film o roztworze PIRANIA :)